- Til og med ordførerne i Tolga, Alvdal og Stor-Elvdal har engasjert seg og tilbudt støtte, sier ordfører Linda Stubsveen, som nå står i fare for å se at 35 arbeidsplasser forsvinner fra kommunen.
Renåvangen er en privat stiftelse i Rendalen som tar imot pasienter til 12 måneders rusbehandling. Nå har de fått beskjed om at de er ute av anbudsrunden med Helse Sør-Øst, og at de bare har drift ut året.
- Rendalen kommune, politisk og administrativ, ønsker å bidra med det vi kan i prosessen. Det har både vært ekstraordinært kommunestyremøte og kommunens representanter har vært i møte på Renåvangen med personale der, sier Stubsveen.
Hun forsikrer videre at det jobbes fra alle kommunens politikere gjennom egne kanaler i partiapparatene inn til Oslo.
Renåvangen har fullt belegg, det vil si 29 pasienter og ventelister. Renåvangen tilbyr også ettervern. Fem år etter fullført opplegg kan pasienter ta kontakt for å få et tre ukers opphold.
Stiftelsen Renåvangen informerer om nedleggelsen på sin nettside; «Hvem skal sørge for bredde, erfaring, trygghet og mangfold i rusfeltet framover når de små, ideelle og erfarne institusjonene i distriktet blir borte? Vi stiller oss undrende og svært kritiske til Helseforetakets utradering av mangfoldet i behandlingstilbudet til rusavhengige og kraftige nedbygging av behandlingsplasser til ei sårbar gruppe, samtidig som vi venter på regjeringens forebyggings- og behandlingsreform», skriver stiftelsen.
I Rendalen har også bygdefolket engasjert seg veldig i saken, der det bl.a. er igangsatt opprop og underskriftskampanje mot den varslede nedleggelsen av denne institusjonen som har vært en del av kommunen i 37 år.
Etter det Rendalen kommune erfarer er ett argument i avvisningen fra Helse Sør-Øst er at Renåvangen ifølge helseforetaket er lite egnet for pasienter med dårlige norskkunnskaper. Det vises til at institusjonen har tett program med mye gruppeterapi og legger stor vekt på skriving.
Fagbladet Fontene har gjort et intervju med tillitsvalgt (Fagorganisasjonen) på Renåvangen, Weronica Kvammen, som svarer slik til Fontene;
- Renåvangen har bare vært ærlig om ulike begrensninger. Slik vi ser det er det ikke gjennomførbart med tolk gjennom hele dagen. Fellesskap som metode er viktig for oss. Pasienter med svake språkkunnskaper og lese- og skrivevansker har vi gode erfaringer med. Men overfor pasienter helt uten norskkunnskaper vil vi ikke kunne tilby faglig forsvarlig behandling. Vi legger vekt på faglig forsvarlighet, ikke bare å få folk gjennom, sier tillitsvalgt Weronica Kvammen til Fontene.
Ordfører Linda Stubsveen understreker at en eventuell nedleggelse av Renåvangen vil få store ringvirkninger, ikke bare for pasienter og arbeidstakere, men også for tjenesteytende næringer i Rendalen som Renåvangen har benyttet seg av i årtier.
Rendalen 12. september 2024
Har du spørsmål vedrørende pressemeldingen kan du kontakte ordfører Linda Stubsveen på tlf 456 33 927