Stortings- og sametingsvalget 2025

Mandag 8.september er det stortings- og sametingsvalg. Det er også mulig å forhåndsstemme i perioden 11. august - 5. september.

Her kan du stemme valgdagen

Stemmegivningen i de enkelte valgkretser ved Stortingsvalget avholdes mandag 8. september i tidsrommet fra kl. 09.00 til kl. 18.00. Du velger selv hvilket stemmested du ønsker å benytte:   

StemmekretsStemmested
Rendalen nordRendalen kommunehus
Rendalen sørRendalen sjukehjem

Velkommen!

Husk legitimasjon når du skal stemme.

Eksempler på legitimasjon er pass, nasjonalt ID-kort, førerkort (også digitalt) og bankkort med bilde. Det er også mulig å benytte andre former for legitimasjon, men minstekravet er at det må inneholde navn, fødselsdato og bilde.

Forhåndsstemming. Institusjoner og ambulerende valg.

Ordinær forhåndsstemmegivning:

  • Alle hverdager i kommunehuset kl. 10.00 – 14.00  f.o.m. 11. august t.o.m. 5. september i kommunehuset (servicekontoret)
  • I tillegg holdes det åpent lørdagene 23. og 30. august kl. 12.00 – 14.00 og torsdag 28. august kl. 15.00-18.00

Husk legitimasjon når du skal stemme.

Eksempler på legitimasjon er pass, nasjonalt ID-kort, førerkort (også digitalt) og bankkort med bilde. Det er også mulig å benytte andre former for legitimasjon, men minstekravet er at det må inneholde navn, fødselsdato og bilde.

                                       ______________________

Det er også mulig å forhåndsstemme hjemme og ved institusjon.

 

Forhåndsstemmegivningen ved institusjonene og omsorgsboligene foregår tirsdag 2. september:

  • Alderspensjonatet Otnes:        Kl. 10.00 – kl. 11.45
  • Rendalen sjukehjem:                ”    11.00 –  ”  12.30
  • Omsorgsboligene Bergset:      ”    13.30 –  ”  14.30

 

Ambulerende forhåndsstemmegivning (forhåndsstemme hjemmefra):

Hvis en velger er syk eller ufør, og dermed ikke kommer seg til forhåndsstemme- eller valglokalet kan vedkommende be om å få avgi stemme hjemme hos seg selv.

Vennligst ta kontakt med Oddveig Kværnes Bakkom på tlf 99 09 97 23 eller oddveig.bakkom@rendalen.kommune.no om du har behov for at vi kommer hjem til deg slik at du får forhåndsstemt. Fristen er torsdag den 4. september kl. 12.00.

                                                        - - -

Du kan også avgi forhåndsstemme i annen kommune og ved utenriksstemmegivning, men du har som velger selv ansvar for å avgi den i så god tid at den ved postforsendelse rekker frem til Rendalen kommune senest kl. 17.00 tirsdag 9. september.

Tidligstemming

Hvis du verken kan stemme på valgdagen eller i tidsrommet for den ordinære forhåndsstemmegivningen kan du tidligstemme fra 1. juli  til 8. august.

Ta i slikt tilfelle kontakt i forkant og avtal tid med servicekontoret på tlf. 624 68500 eller på mail postmottak@rendalen.kommune.no

Du behøver ikke å tidligstemme i den kommunen du bor i. Du må selv kontakte den kommunen du vil tidligstemme i, og avtale når og hvor du kan stemme. Det er ikke sikkert at du vil få tidligstemme samme dag. 

Tidligstemmer du i en "fremmed" kommune vil stemmen din bli sendt til den kommunen der du er manntallsført.

Stemmesedlene vil på dette tidspunktet ikke være klare, så det vil bare være mulig å stemme på parti. Det betyr at du ikke kan gjøre endringer på stemmeseddelen

Ta med legitimasjon. Eksempler på legitimasjon er pass, nasjonalt ID-kort, førerkort (også digitalt) og bankkort med bilde. Det er også mulig å benytte andre former for legitimasjon, men minstekravet er at det må inneholde navn, fødselsdato og bilde.

Stemmerett

Har du stemmerett? 

Du har stemmerett dersom du er:

  • Norsk statsborger
  • Har fylt 18 år innen utgangen av 2025
  • Er, eller har vært, registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge

Ansatte i diplomatiet eller konsulatvesenet og deres husstand har stemmerett selv om de ikke oppfyller bosettingskriteriet. 

Står du i manntallet?

Manntallet er en oversikt over alle som har stemmerett i en kommune. For å kunne stemme må du stå innført i manntallet.

Velgere bosatt i Norge føres automatisk inn i manntallet i den kommunen der de er registrert i folkeregisteret som bosatt pr. 30. juni i valgåret.

Flytter du til en annen kommune etter 30. juni, er du fortsatt registrert i manntallet og har stemmerett i den kommunen du flyttet fra selv om du melder flytting.

 

Informasjon til velgerne (Tidligere valgkort)

Informasjon fra Valgdirektoratet sendes ut digitalt. Har du reservert deg mot digital kommunikasjon med det offentlige eller ikke har bekreftet opplysningene i kontakt- og reservasjonsregisteret de siste 18 månedene mottar du informasjonen på papir.

Du trenger ikke informasjonskortet for å stemme, men legitimasjon med bilde.

 

Legitimasjon

Hvordan forholde seg til kravet om legitimasjon?

Stortinget har vedtatt at velgerne må vise legitimasjon når de stemmer. Målet er å forhindre valgfusk.  Når stemmemottakeren og velgeren kjenner hverandre, er det ikke nødvendig å vise legitimasjon.

Eksempler på legitimasjon er pass, nasjonalt ID-kort, førerkort (også digitalt) og bankkort med bilde. Det er også mulig å benytte andre former for legitimasjon, men minstekravet er at det må inneholde navn, fødselsdato og bilde.

Valg ved institusjoner har unntak for regelen om legitimasjon. 

Forhåndsstemme fra utlandet

Velgere bosatt i utlandet

Hovedregelen for velgere som er bosatt i utlandet er at de er innført i manntallet. Ved mer enn ti års botid i utlandet skal velgeren bli ført inn i manntallet i den kommunen vedkommende sist var folkeregistrert bosatt i. Valgstyrene har ansvaret for å føre velgere som har vært bosatt utenfor landet i mer enn ti år inn i manntallet når de mottar velgerens stemmegivning.

Tidligere måtte disse velgerne søke om innføring i manntallet, men fra og med 2025 er det tilstrekkelig at de faktisk har stemt.

Velgere bosatt på Svalbard og Jan Mayen skal manntallsføres i den kommunen på fastlandet der de sist var folkeregistrert som bosatt.

Ansatte i diplomatiet eller konsulatvesenet og deres husstand vil automatisk bli innført på korrekt sted i manntallet.

Sametingsvalget

Sametingsvalget avholdes samme dag som stortingsvalget, den 8. september 2025.

I Rendalen har vi færre enn 30 personer registrert i sametingets valgmanntall, så det er kun mulighet til å avgi forhåndsstemme. Dette har sammenheng med anonymitet og hemmelig valg. Manntallsført i sametingets valgmanntall vil få eget skriv tilsendt med informasjon omkring årets sametingsvalg. 

Følg denne lenken for lese mer om sametingsvalget

 

Valgstyrets medlemmer

Valgstyret er hovedansvarlig for forberedelse, tilrettelegging og gjennomføring av offentlige valg. I henhold til valgloven fastsetter kommunestyret hvem som er kommunens valgstyre.  Rendalen valgstyre består av tre medlemmer av formannskapet.

Administrerende valgmedarbeidere

Ta gjerne kontakt med oss vedr. spørsmål omkring stortings- og sametingsvalget 2025

Skal du flytte?

Du avgir stemme i kommunen du er manntallsført i. Flytter du til en annen kommune må du melde flytting til folkeregisteret innen 30. juni for å bli ført inn i manntallet i den nye kommunen. Flytter du til en annen kommune etter denne datoen står du i manntallet i kommunen du flytter fra.

 

Aktuelle lenker for valget 2025