Sørensen og Akre i ord og toner

fredag 2. juni 2023, 19.00 - 20.00

Informasjon

Konsertkåseriet "Sørensen og Akre i ord og toner" spilles på Rendalstunet fredag den 2. juni kl 19. Musikerne som besøker Rendalen denne sommerkvelden er trekkspilleren Håvard Svendsrud, fiolinisten Arvid Engegård og bassisten Svein Haugen, alle velkjente navn i norsk musikkliv. Gratis inngang.

F.v. Svein Haugen på kontrabass, Arvid Engegård på fiolin og Håvard Svendsrud på trekkspill kommer i Rendalstunet den 2. juni og holder konsert og kåseri med musikk av Anders Sørensen og Ottar E. Akre.

 

Konserten vil i hovedsak inneholde musikk av Anders Sørensen (1821-1896) og Ottar E. Akre (1896-1992). De to har det til felles at de er blant de mest markante navn innen norsk gammeldans, og var popstjerner i hvert sitt hundreår, lenge før et slikt begrep var tatt i bruk. Begge disse spellemennene har også en sterk forankring til Rendalen.

Anders Sørensen var fra Romedal, og er kjent som Hedmarkskomponisten fremfor noen. Flere av hans melodier, som «Den umbemærkte» (Sørensens vals) og «En hilsen til Hamar» (Sørensens reinlender) er blant de mest kjente og spilte i sin sjanger. Sørensen hadde en omflakkende tilværelse, og var en omreisende bohem og spillemann. I perioder hadde han masse tilhold i Rendalen, og han var på besøk her første gang i 1867. Han hadde flere fele-elever i Rendalen, var venn med Jacob Breda Bull, og var også sentral i forbindelse med etableringen av Stormusikken.

Ottar E. Akre var født og vokste opp på gården Illevold i Ytre Rendal, og var en landskjent musiker og pedagog på trekkspill. Han starte sin musikervirksomhet tidlig på 1900-tallet. En turné med Johan Elsmo i 1919, førte til at han kom til Oslo. Det ble et videre utgangspunkt for en omfattende karriere som musiker både i Norge og i Amerika. Han var grammofonartist fra 1919 til 1981, altså i over 60 år. Akre skrev også en lang rekke melodier, hvorav «Glomdalsbrudens vals» er blant de mest kjente.

 

Kort om musikerne som spiller på konserten:

Håvard Svendsrud fra Modum er kjent som en av sin generasjons mest aktive musikere på trekkspill. Etter endt musikkutdannelse ved Barratt Dues Musikkinstitutt i 1998, har han vært frilansmusiker med et bredt spekter av prosjekter. Siden 2013 har Svendsrud også vært aktiv som produsent for sitt eget plateselskap, Aksent.

Arvid Engegård fra Bodø er kjent som solist og kammermusiker over hele Europa, bl.a. som primarius for Engegårdkvartetten. Videre er han aktiv som dirigent, og leder regelmessig orkestre som Det norske kammerorkester og Oslo Filharmoniske orkester.  Innen folkemusikken har Engegård samarbeidet med musikere som Susanne Lundeng, Nils Økland og Håvard Svendsrud.

Svein Haugen fra Andøy i Nordland har vært kontrabassist i Oslo Filharmoniske orkester i 38 år, de fleste årene som solobassist. Ved siden av dette har han vært aktiv i en lang rekke ensembler og grupper, bl.a. i sigøynerensemblet «Sturm und Drang». Svein Haugen er i dag stadig å finne i ulike orkestre og ensembler. Videre leder han sin egen festival «Festitur» i Vesterålen.

Sted

Rendalstunet
 

Kontakt

Legg til hendelsen i din kalender