Vesleblakkenprisen 2019 til Tale Maria Krohn Engvik

Vesleblakkenprisen som deles ut av Rendalen kommune går i år til Tale Maria Krohn Engvik (39), alias «Helsesista» kjent fra blant annet TV2-serien ved samme navn. Hun jobber for å ufarliggjøre vanskelige tema hos ungdom og når fram til de i nye kanaler. Tale er kjent som hele Norges helsesøster i sosiale medier.

Helsesista finnes på Snapchat, Instagram, Facebook, Twitter og YouTube.

Juryen for Vesleblakkenprisen består av ordfører og kultursjef i Rendalen kommune, sammen med representant fra fylkeslaget til Røde Kors i Hedmark. Juryen var enstemmig i valget av Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik til årets vesleblakkenpris.

Tale Maria Krohn Engvik får Vesleblakkprisen ved Rendalen Bygdemuseum, Bullmuseet, 14. juli.

Helsefremmende og forebyggende

Tale Maria Krohn Engvik hadde vært ansatt som helsesøster i Oslo kommune i seks år, da hun på tampen av 2016 åpnet snapchatkontoen «Helsesista». Etter bare noen måneder gikk den digitale helsesykepleieren viralt over hele landet, og hun valgte å slutte i sin faste stilling for å jobbe helsefremmende og forebyggende i sosiale medier.

Gjennom Snapchat og sine andre sosiale plattformer kommuniserer hun direkte med barn og ungdom, og hun får vite hvilke tanker og problemer som fyller hverdagen deres. Gjennom snapstories deler hun anonymt disse tankene videre med resten av #sissquaden (som hun kaller seerne sine). De kan igjen kommentere og komme med innspill på andres spørsmål som hun så anonymiserer og legger ut på sine stories.

Når hun snakker om ulike tema på Snap får hun stor respons fra seerne sine på det hun snakker om. Det ligger mye kraft i at ungdom selv kommer med tilbakemeldinger/positive budskap til hverandre, og ikke bare at Tale eller voksne generelt snakker om det.

Møte dem der de er

– Vi kan ikke forvente at ungdommer skal oppsøke voksne på støvete kontorer. Vi må møte ungdommene der de er, tilpasse vårt språk til de vi snakker med, og jobbe for å skape nærhet i digital kommunikasjon, sier Tale.

Med sine stories på Snapchat, som er en dundrende miks av seriøs kunnskap, kreativ galskap, humor, masse kjærlighet og #happymoments, deler hun kunnskap, viktig informasjon og knuser tabuer ved å snakke om tabubelagte temaer.

Vesleblakkenprisen deles ut for 22. gang og består av diplom, statuett i bronse av Vesleblakken og 30.000 kroner som prisvinneren må gi videre til et veldedig formål. Under Prisutdelingsdagen i Rendalen bygdemuseum vil også Rendalsprisen bli utdelt og Rendalen kommunes ungdomsstipend. Historien om Vesleblakken av Jacob Breda Bull leses av Maren Kværness Halberg og Erik Lukashaugen spiller konsert.

Tidligere vinnere av Vesleblakkenprisen:

Wenche Foss fikk den aller første Vesleblakkenprisen i 1997.  De øvrige som har fått Vesleblakkenprisen er:

• Janni Abrahamsen 1998
  • Per Fugelli 2016
  • Ingen utdeling 2017
  • Petter Nyquist alias «Petter uteligger» 2018

Helsesista eller Tale Maria Krohn Engvik får Vesleblakkenprisen ved Rendalen Bygdemuseum 14. juli.

Foto: HelsesistaKlikk for stort bilde

Per Ivar Strømsmoen